Logo andere start zonder rode achtergrond

Leren in de praktijk

Logo andere start zonder rode achtergrond

Nieuws en bijzonderheden

 

Dinsdag ontvingen twee gedetineerden van Penitentiaire Inrichting (PI) Heerhugowaard hun mbo2-lasdiploma uit handen van de directie, in aanwezigheid van enkele familieleden. Als zij vrij komen, kunnen ze met hun diploma én een positieve aanbeveling van de gevangenis aan de slag als gekwalificeerd lasser.
Het komt steeds vaker voor dat gedetineerden een volledig mbo- examentraject doorlopen binnen een gevangenis. Vorige maand nog ontving een gedetineerde van PI Krimpen aan den IJssel een mbo2-diploma. Het behalen van de diploma’s wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen AndereStart-MBO, het Horizon College, het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), de onderwijzers van de PI en de werkmeesters van de metaalafdeling van de PI.
Sinds afgelopen zomer is in een aantal gevangenissen, waaronder die in Heerhugowaard, een proef gestart om volledige mbo-trajecten in eigen beheer op te zetten die door AndereStart geëxamineerd worden. Zo kunnen gedetineerden in de PI onderwijs volgen en praktijkervaring opdoen, waarvoor de normale exameneisen gelden maar zonder de verplichte lesuren. Het is de bedoeling dat vanaf nu ook examentrajecten in andere vakrichtingen worden aangeboden, waarvoor binnen de gevangenis werk- en stage ervaring kan worden opgedaan. Op deze manier zouden jaarlijks landelijk zo’n 100 gedetineerden een mbo2-diploma kunnen halen.
Meer over hoe gedetineerden via detentie aan een baan komen vind je op de website van Dienst Justitiële Inrichtingen. Meer over AndereStart onderwijs op anderestart.nl.

 

Heeft u een vraag?

 

Wat voor vraag of opmerking dan ook!

Wij zijn blij met uw reacties, maar vinden het plezierig als we voor u iets kunnen betekenen.